2012 m. liepos 14 d., šeštadienis

Žvejo žmonos karis

Po Vilniaus senamiestį pirmyn atgal zuja ir praeivius džiugina krišnaitai. Šiandien visą dieną man po langais ūbauja. Kažkoks suaktyvėjimas – gal proga kokia, gal šiaip geru oru džiaugiasi.

Ta proga paruošiau sau ir draugei šio to iš indiško repertuaro. Toks beveik Kerala Žuvies karis (Kerala fish curry), tik lengvesnė jo versija – naudoju baltą žuvį, o riebų kokosų pieną pakeičia pomidorai. Nekaloringas, lengvai pagaminamas, maloniai aštrus ir aromatingas patiekalas.

PRIREIKS (2 porcijos)
500 g. baltos žuvies file, dideliais gabalais
4 dideli pomidorai (arba 400g skardinė pomidorų gabliukų, jei ne sezonas)
1 svogūnas, supjaustom smulkiai
1 v.š. aliejaus
100 ml vandens
1 citrinos sultys, druska
Prieskoniai # 1: cinamono lazdelė, 3 gvazdikeliai, 3 kardamono ankštys, 0.5 v.š. šviežiai maltų juodųjų pipirų, 6 kario lapai (arba 3 lauro lapai)
Prieskoniai # 2: 2 čili pipiriukai (jei norit švelniau - be sėklyčių), 1 v.š. tarkuoto imbiero šaknies, 4 česnako skiltelės (supjaustytos riekėlėmis)
Prieskoniai # 3:  1 v.š. ciberžolės,  1 a.š. čili prieskonių, 2 a.š. grūstos kalendros

Prieskonių geriau iš karto dairytis specializuotoje parduotuvėje – radau mielą parduotuvių tinklą keistu pavadinimu „Aliejus“. Turi visko ko tik gali prireikti, ir dar labai daug ko turbūt gyvenime neprireiks :)

GAMINAM
Visus prieskonius iš anksto susidėliojau į atskirus indelius. Labai patogu, nes padarius paruošiąmąjį darbą belieka išdidžiai sukiotis su po virtuvę ir bendrauti su svečiais. Salotas reikėtų pasiruošti prieš pradedant gaminti, nes tas karis žaibu pasidaro -- pertraukėlių salotų ruošimui nebus.

  1. Druską ir citrinos sultis užpyliau ant žuvies. Atidėjau į šoną. Tegu ilsisi.
  2. Įkaitinau aliejų didelėje keptuvėje. Pamaišydama sudėjau pirmojo indelio turinį (cinamonas, gvazdikėliai, kardamonas, pipirai, kario lapai) ir palikau pakepti kol pakvips kelias minutes. Indiško gymio ponios iš youtube pataria įpilti pora šaukštų acto, kad prieskoniai gražiau atsiskleistų, bet nerizikavau. Pakepinus prieskonius, į keptuvę keliavo svogūnai – kol suminkštės.
  3. Pats laikas užstatyti virti ryžius -- jiems prireiks 10 minučių, kaip tik tiek laiko liko kariui gamintis.
  4. Į keptuvę sumečiau prieskonių indelio # 2 turinį, pakepinau. Tuomet -- pomidorų ir likusių prieskonių eilė. Sumažinau ugnį iki vidutinės ir pakepinau apie 5 minutes. Vis pamaišydama, kad prieskoniai neliptų prie dugno ir nepridegtų.
  5. Į keptuvę supyliau 100 ml vandens, užkaitinau, sumečiau žuvį.  Uždengiau, palikau troškintis apie 5 minutes. Pabaigai dar šiek tiek druskos, pagal skonį.

Štai ir viskas. Visas šitas reikalas – maždaug 600 kCal, dvi rimtos porcijos džiaugsmo.
Patiekiam su ryžiais ir/arba galingu dubeniu salotų.

_______________
Gaminau pagal BBC Good Food receptą. Jeigu norite išbandyti klasikinį Kerala žuvies troškinį su kokosų pienu, galite pabandyti Jamie Oliver receptą arba Nigella Lowson "Kerala" troškinį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails