2012 m. birželio 23 d., šeštadienis

Vištienos balti (karis)


BBC sako kad tai Indijos greitmaisčio klasika. Wikipedija tikina kad Balti veikiausiai pačių britų išradimas, nors pripažįsta kad yra nuomonių kad patiekalas atsirado Kašmyre,  Baltistan'o regione.
Bet kokiu atveju, dabar karis ruošiamas bene visam pasaulyje, tai koks skirtumas. Šis receptas -- šiek tiek lengvesnė, mažiau kaloringa kario versija.

PRIREIKS
Vištienos krūtinėlės file, ~0.5 kg
Svogūnas, 2 skiltelės česnako, nykščio dydžio imbiero gabalėlis
Didelė paprika, keli pomidorai, nemenkai špinatų
Pomidorų tyrės, 250ml , vandens, 150 ml
Aliejaus (alyvuogių ar žemės riešutų), 1½ v.š.
Šaukštelis sviesto (nebūtinai)
Garnyrui -- ryžių ir/arba didelį dubenį salotų

Marinavimui: puselė laimo, 1 a.š. saldžiosios paprikos, ¼ a.š.aitriosios paprikos, juodųjų pipirų.
Gyvas galas prieskonių: 1 cinamono lazdelė, 3 kardamono ankštys, 1 ½ a.š. kumino sėklų, ½ a.š. ciberžolės, 1 a.š. kalendros,1 a.š. garam masalos,  1 nedidukas čili pipiras, žiupsnis šviežių kalendros lapelių, juodųjų pipirų, druskos.

GAMINAM
1. Kišam vištą marinuotis. Supjaučiau vištieną kąsnio dydžio gabalėliais, užspaudžiau laimo sulčių, sumaišiau su paprika ir pipirais. Viską gerai išmaišius dubenyje, palikau marinuotis. Bent 15 min., dar geriau – per naktį.

2. Pasiruošiau gaminimui. Šitą pasiruošimą nusižiūrėjau nuo Vyriškio Brangaus. Jam patinka kai virtuvėje kariška tvarka, viskas iš anksto paruošta ir patogiai sudėliota. Tada belieka išdidžiau sukiotis po virtuvę siurbčiojant vyną ir retsykiais pamojuojant šaukštu.
Taigi, paruošiu ir sudėlioju maisto produktus į atskirus indelius:
* pirmasis indelis: ten keliauja grūstas kuminas, čili pipiras, kardamonas ir cinamonas. Neturėjau lazdelės, tai dėjau smulkintą, bet geriau taip būčiau nedarius.
* antrasis indelis: ten metu tarkuotą imbierą, kapotą česnaką ir pjaustytą svogūną;
* trečiasis indelis: ciberžolė, kuminas, susmulkinta kalendra ir garam masala.
* ketvirtasis indelis: smulkiai pjaustyta paprika

3. Greitai viską pakepam ir paliekam troškintis. Išsitraukiau savo didžiausią keptuvę, įkaitinu šaukštą aliejaus ir metu ten pirmo indelio turinį. Pakepinu kol pakvimpa, tada  ten sumetu antrojo indelio turinį, kepinu kokias 5 minutes kol svogūnai gražiai apkepa. Tuomet padidinu ugnį, įpilu dar šiek tiek aliejaus ir sumetu vištieną. Skrudinu ~3min., kol visi gabalėliai gražiai apskrunda ir mėsa nebėra žalia. Tuomet sumetu trečiojo indelio turinį ir pakepinu dar pora minučių. Supilu pomidorų tyrę, vandens, sumetu papriką ir palieku troškintis ant lėtos ugnies 15-20 min., kol suminkštės vištiena.

4. Pats tas laikas ryžiams. Į puodą keliauja puodelis ryžių, pusantro puodelio vandens uždengiu ir užkaičiu. Virti lygiai 12 minučių: 2 minutes – ant aukščiausios ugnies, kad vanduo užvirtų. 7 minutes – ant vidutinės, tokios kad vanduo burbuliuotų bet nepabėgtų, 3 min. - ant žemos. Po to dar paliekame ramiai pabrinkti, galiausiai įmetam druskos, šaukštelį sviesto, skanumėlis. Žiū, kaip tik vištienai laikas baigti troškintis :)

5. Troškinio pabaiga. Įpjaustome į troškinį pomidorus ir leidžiame jiems suminkštėti, pora minutėlių. Tuomet sumetam špinatus, druskos pagal skonį. Išimam cinamono lazdelę, kardamono ankštis ir čili pipirą (nebent norite juos dėlei egzotikos palikti :).

Prašom į lėkštes, skanaus!

_____________________________
Pagal BBC Good Food receptą.
_____________________________

Gaminote pagal šį receptą? Bandėte panašų patiekalą? Kaip jums sekėsi? Kaip pagerinti receptą? Gal yra įdomesnis būdas pagaminti? Pasidalinkite komentaruose! :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails